De aanleg van een ecologische schooltuin – Groene Hotspot

De aanleg van een ecologische schooltuin – Groene Hotspot

Groene Hotspot versterkt samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

De groene sector ontwikkelt zich razendsnel, het beeld van iemand achter de schoffel is allang achterhaald. Niet voor niets hebben onderwijs en bedrijfsleven de Groene Hotspot in het leven geroepen. De behoefte aan vakmensen is groot en dus is het van belang om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar te laten aansluiten. De eerste resultaten van dit initiatief zijn positief. Één van de eerste projecten opgeleverd is een ecologische schooltuin in Oosterwolde.

“We brengen alle partijen structureel bij elkaar en samen maken we nu een ontwikkeling door, die op termijn gaat bijdragen aan meer instroom in de groene sector”, aldus Fonger van Veenen van Terra.

Jos van den Akker van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Oosterwolde, hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd zich aan te sluiten bij de Groene Hotspot. Sterker nog, hij heeft al een project met studenten uitgevoerd, tot tevredenheid van alle deelnemende partijen. Het ging om de realisatie van een ecologische schooltuin bij een basisschool Buttinga in Oosterwolde. Bij dit soort projecten brengen we de natuur terug naar school met bijvoorbeeld speelnatuur.

“Ik zit inmiddels 28 jaar in het vak, maar heb me nog geen dag verveeld”, zo geeft hij aan. “Zo ben ik ook altijd bezig om me bij te scholen en onlangs heb ik me verdiept in het vergroenen van schoolpleinen. Waarom? Omdat we de ecologische problemen van nu zoveel mogelijk moeten oplossen, maar ook omdat ik de toekomstige generaties kennis wil laten maken met al het mooie dat groen te bieden heeft.”

“Zelf doen we ook veel meer dan alleen onderhoud en aanleg van tuinen. We zijn bezig met hergebruik van water, groene daken, het gebruik van duurzame materialen. Ja, het vak is de laatste jaren veel breder geworden.” Deze taken zijn allemaal allemaal voorbeelden van duurzaam groenbeheer.

“Ik wil de ecologische kant van het groenverhaal veel meer benadrukken. Daarom heb ik me aangesloten bij de Groene Hotspot. Onze branche staat voor grote uitdagingen en daar hebben we heel veel mensen voor nodig die daaraan willen meehelpen. Daarvoor moeten we wel uit onze comfort zone durven te stappen. Binnen de Groene Hotspot zetten we er met elkaar de schouders eronder, vooral omdat ons groene vak zoveel moois te bieden heeft.”